Ce ar trebui sa stii inainte sa vii in Islanda?
Islanda a devenit o locatie populara in special pentru cei pasionati de calatorii, dar si pentru persoane care isi doresc sa lucreze acolo. Inainte de a face acest pas, fie ca vorbim despre o excursie sau despre mutarea pe termen lung, exista anumite detalii foarte imporante de luat in calcul.
Vremea
Foarte multa lume isi imagineaza islanda un adevarat imperiu al zapazilor si a temperaturilor foarte scazute pe tot parcursul anului, insa lucrurile stau diferit. Temperaturile sunt relativ ridicate comparat cu asteptarile oamenilor, acest lucru neinsemnand ca este cald.
Pe parcursul verii temperaturile pot atinge uneori chiar si 20 de grade Celsius, asa cum s-a intamplat in verile anilor 2019 si 2020. Stiu, pare ciudat sa spui ca la 20 de grade e foarte cald, chiar o maxima rar intalnita, insa datorita curentilor si a umiditatii as spune ca aceste 20 de grade islandeze echivaleaza 30 de grade in Romania. Nu intotdeauna poti fi atat de norocos pe perioada verii, inseamnand ca poate arata mai degraba ca o luna de octombrie sau noiembrie pe continent. In vara anului 2018, pana la mijlocul lunii august a plouat zilnic. Luna iunie, considerata una dintre cele mai frumoase luni ale anului intr-un caz norocos nu ne-a dat decat 24 de ore de soare .. care au fost pe parcursul noptii. Da, din cauza locatiei Islandei, pe perioada verii nu exista noapte.
Iernile in Islanda pot fi foarte, foarte crunte. In ciuda faptului ca termometrul nu arata in cele mai friguoase zile temperaturi sub -5 grade, realfeel-ul este cu mult mai scazut. Vantul, umiditatea, gheata si zapada viscolita la peste 25m/s pot fi foarte periculoase si fac inclusiv mersul pe jos uneori imposibil sau foarte riscant.
Preturile
Reykjavik este considerat al doilea cel mai scump oras al europei, dupa Monaco, ceea ce poate infricosa foarte multa lume. In Islanda nu exista preturi mici, asta daca dorim sa le comparam cu restul Europei. Spre exemplu, un l de lapte la magazin este echivalentul a 9RON, o cutie de 12 oua este aprox 20RON, pretul abonamentului la autobuz este de 400RON pe luna in zona capitalei. Cat despre restaurante, o masa pentru doua persoane -2 feluri de mancare de persoana si o bautura nonalcoolica se estimeaza in jurul sumei de 9000isk - 260ron.
Accesibilitatea
In ceea ce priveste zona metropolitana, sistemul de transport in comun este unul foarte eficient, precis, usor de inteles si nu atat de scump tinand cont ca poti ajunge in aproape orice parte a orasului, avand conexiuni bune si o aplicatie pentru smartphone foarte utila. In cazul transportului in afara capitalei, masina este cea mai buna solutie deoarece autobuzele sunt foarte scumpe, iar frecventa acestora este una scazuta. In perioada iernii exista multe intreruperi ale sistemului de transport in comun in zonele rurale deoarce vremea este foarte neprielnica in special masinilor mari. Asadar, daca vrei sa explorezi doar capitala, cu siguranta este ideal sa nu ai masina, insa aceasta este de mare ajutor in afara orasului, chiar daca planuiesti sa calatoresti pentru cateva zile. Pentru destinatiile cele mai populare, exista tururi ghidate in care practic nu ai nicio alta grija in afara de mancare, dar in acest caz va trebui sa te supui programului acestora si nu vei avea timp pe cont prorpiu.
Cash sau card
In Islanda, prinicipala modalitate de plata este cardul. Foarte putina lume foloseste bani cash deooarece absolut oriunde poti plati cu cardul, ceasul sau telefonul. Inclusiv in zonele de camping sau toletele publice se accepta carduri - majoritatea locurilor sunt automatizate. Este important ca atunci cand ajungi in tara, in cazul in care nu vrei sa folosesti modalitatile de plata online, sa ai coroane islandeze pentru ca sunt foarte putine locurile care accepta euro sau dolari.